Luistelukoululaisen varusteet

 

Luistimet

Hyvät ja tukevat luistimet oikeine terineen ovat taitoluistelijan oppimisen ja kehittymisen kannalta tärkein väline. Luistelukoulua aloittaessa riittää, että luistimet ovat teroitetut ja oikean kokoiset. Lisäksi lapsen tulee pystyä kävelemään niillä jään ulkopuolella teräsuojat jalassa. Jos lapsi innostuu luistelusta, suosittelemme kunnollisten taitoluistinten hankkimista. Hyvä kuntoisia luistimia voi löytää myös käytettynä. Oululaisissa urheiluliikkeissä saattaa myös olla merkkiluistimia myynnissä. Linkkejä taitoluistimia myyvien erikoisliikkeiden nettisivuille oikealla.

 

Luistinkenkä

Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa. Kenkä on riittävän tukeva, kun luistelija pystyy seisomaan ja liikkumaan helposti se jalassa jään ulkopuolella. Luistinkengän tulee olla oikean kokoinen, sillä liian pieni tai iso luistinkenkä vaikeuttaa uusien taitojen oppimista. Luistinkenkään ei kasvunvaraa kannata ostaa. Jäähallissa luistellessa riittää, kun luistinkenkään mahtuu ohut sukka. Luistelukoulussa käytämme harjoitteissa kärkipiikkiä, joten ne on hyvä olla jo aloittelevan luistelijan terissä. Hyvä luistinkenkä kestää kulutusta ja käytettyjenkin luistinten jälleenmyynti- ja käyttöarvo on yleensä hyvä.

Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa. Kengän materiaali on tukevaa, vuorellista nahkaa. Taitoluistimien korko pienellä aloittelijalla tulee olla riittävän matala n. 3 cm, jotta painopiste ei siirry liiaksi kärkipiikeille. Edistyneillä ja aikuisluistelijoilla luistimien korko on n. 5 cm.

Hyvän luistinkengän edusta on tarpeeksi avonainen, jotta kapeimmassakaan jalassa kengän reunat eivät ota luistinta sidottaessa yhteen. Lestileveyteen tulee siis kiinnittää erityistä huomiota.

Ennen ensimmäistä käyttökertaa on luistimia hyvä pehmittää kävelemällä niillä, jotta vältyttäisiin hiertymisiltä. Mikäli kengässä on kuitenkin puristavia kohtia, on luistinta hyvä käyttää asiantuntevassa liikkeessä. Liikkeestä löytyy erilaisia työkaluja, joilla kenkää voidaan venyttää jalkaan sopivaksi. Venytystä ei saa tehdä luistinkenkiä kastelemalla, koska se pilaa kengän.

 

Terät ja teroitus

Hyvä luistinterä on valmistettu karkaistusta teräksestä. Terässä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan tietyissä hypyissä ja pirueteissa. Uraterä helpottaa kääntymistä luistelijan muuttaessa painoa terällä. Kärkipiikit on hyvä olla jo aloittelevan luistelijan luistimissa, sillä harjoittelemme piikkien käyttöä jo pienien luistelijoiden kanssa. Teroitus kannattaa hoitaa taitoluistimien teroitukseen perehtyneellä teroittajalla. Kerran viikossa luistelevien kannattaa teroittaa luistimensa 1-2 kertaa kauden aikana. Teroitukseen Oulusta löytyy liikkeet FasterSkating ja Hockey Base sekä yksityiset tekijät.

Terät pitää kuivata jokaisen jääharjoituksen jälkeen jo pukukopissa. Tätä varten kannattaa varata mukaan esimerkiksi vanha pieni pyyhe. Terien päälle laitettavat pehmeät kangassuojat suojaavat teriä ja laukkuasi! Muista myös kovat luistinsuojat, jotka suojaavat teriä kolhuilta ja mahdollistavat jään ulkopuolella kävelemisen.

 

Luistinten sitominen

Luistimet sidotaan löysälle varpaiden kohdalta ja kiristetään tiukalle nilkan alaosasta (kohdasta, johon reiät loppuvat ja luistinten tapit alkavat). Jotta luistimen saa kiristettyä kunnolla nilkan alaosasta, voi siihen halutessaan tehdä solmun. Nauhat kierretään tappien ympärille niin, että ne ovat kireimmillään alimpien tappien kohdalla ja nyöritystä löysätään hieman ylöspäin mennessä, niin että luistimen läpän ja luistelijan nilkan väliin mahtuu luistimen ylälaidasta vähintään kaksi sormea. Ylimääräiset nauhat tulisi nyörittää tappeihin, ei koko luistinkengän ympärille.

 

Suojat

Kovia teräsuojia käytetään luistimen terien päällä silloin, kun luistimilla kävellään jään ulkopuolella. Lapsille on hyvä opettaa alusta alkaen, että teräsuojat laitetaan luistimen päälle ennen luistimen jalkaan laittamista ja otetaan pois vasta juuri ennen jäälle menoa. Jäältä tullessa suojat puetaan mahdollisimman nopeasti terien päälle ja otetaan pois, kun luistimet on riisuttu jalasta. Kovien teräsuojien oikea käyttö vähentää tarvittavia teroituskertoja.

Kun luistimien terät on harjoituksen jälkeen kuivattu, niiden päälle laitetaan ns. pehmeät teräsuojat tai peitetään ne muulla, pehmeällä kankaalla. Pehmeä teräsuoja suojaa terää kuljetuksen aikana, mutta ei päästä sitä ruostumaan.

Sekä pehmeitä että kovia teräsuojia voi hankkia esimerkiksi luistimia myyvistä liikkeistä.

 

Kypärä

Pienille ja aloitteleville luistelukoululaisille suosittelemme kypärän käyttöä. Tähän tarkoitukseen soveltuu myös esim. pyöräilykypärä. Isommat ja taitavammat luistelijat voivat tulla jäälle esimerkiksi pipo päässä. Jos luistelijalla ei ole kypärää tai pipoa, on hiusten oltava kiinni.

 

Vaatetus

Luistelijan tulee pystyä liikkumaan helposti jäällä. Vaatteiden on hyvä olla joustavat, mutta lämpimät. Toiset luistelijat hikoilevat helpommin harjoitellessaan, joten oikean lämpöisten vaatteiden löytymiseen voi mennä muutama harjoituskerta. Ensimmäisiin harjoituksiin onkin hyvä pukea päälle vaatetta, jota voi tarvittaessa vähentää. Ensimmäisillä luistelukerroilla lapset myös kaatuilevat usein, joten vaatteiden on hyvä olla hieman kosteutta kestäviä, tai mukaan on hyvä varata vaihtovaatteet jääharjoituksen jälkeen päälle puettaviksi. Hanskat on hyvä olla käsissä, jäähallilämpötilaa voisi verrata jääkaappiin. Turvallisuussyistä ei vaatteissa saa olla pitkiä, roikkuvia osia (esim. pitkät kaulaliinat). Hiekkaisissa vaatteissa ei voi myöskään tulla jäälle, sillä niistä voi varista hiekkaa jäälle. Tämä aiheuttaa vaaratilanteita ja tylsyttää turhaan luistimia.

Seuralla on myös seura-asuja, joita luistelijat voivat halutessaan tilata. Näistä lisää seura-asut -sivuilta.

Linkkejä

Taitoluisteluvarusteisiin erikoistuneita liikkeitä Suomessa: